כשמש מחצית היום עוד הפציעה על הפארק הלאומי בריקסוורת’, הלונדונים, כבר אחרי הליכה של כחמישה קילומטרים מגרדים את הראש וחושבים להם מה עוד ניתן לעשות ביום שמשי נדיר, כשבחוץ הטמפרטורות לא עולות על שני תריסר מעלות, אידיאלי לטיולים.
“הבחור אמר שקיימברידג’ היא לא יותר משעה נסיעה מכאן” הלונדונית מציעה, ומיד נרקמת עסקה עם הקטנים של מקדונלדס תמורת שטחים – זאתאומרת: הם מקבלים מקדונלדס כה נדיר, ואנחנו מקבלים עוד שטחים שנוכל לכסות בהליכה. הפעם היעד – קיימברידג’.
קשה להאמין שעברו שמונה שנים מאז שביקרנו את עיירת האוניברסיטאות לאחרונה, ועוד יותר קשה להאמין שלא העלנו פוסט על העיר הציורית. קיימברידג’, עיר האוניברסיטה הידועה הוקמה ב-1209 ע”י פורשי אוניברסיטת אוקספורד – יריבתה הנצחית.
בדומה לה – קיימברידג’ התפתחה סביב נהר, River Cam, ותרבות החתירה שלה שנייה רק לזו של אוקספורד. אגב, בין שתי האוניברסיטאות מתקיימת תחרות חתירה שנתית (המאזן 85 : 81 לטובת קיימברידג’ בקטגוריית הגברים ההיסטורית).
העיר, שחמישית מתושביה סטודנטים (והדבר ניכר בתרבות הפאבים, ברים, בתי קפה ופנאי שהיא מציעה) מורכבת ממכללות רבות, כאשר כל אחת מהן נחשבת יותר ונחשבת פחות לפי ההיסטוריה, רמת הלימודים והשירותים שהן מציעות לסטודנטים.
בפוסט הזה ניסינו לרכז עבורכם כמה שיותר המלצות לטיול יומי בקיימברידג’, אבל אפשר לבלות פה ימים שלמים, וכאשר השמש מפציעה מעל, מדובר באחד היעדים היותר ססגוניים ועמוסים בהיסטוריה שאנגליה יכולה להציע.
סיור בין המכללות
המכללות (Colleges) של קיימברידג’ פתוחות לקהל בשעות מאד מסויימות, ומי שרוצה להפליג פנימה למסדרונות הסטודנטים עשוי מאד להתאכזב ללא הכנה מוקדמת של לו”ז מדוקדק. לפני כעשור, הלונדוני, מלווה בבת דודתו ובעלה בוגר קינג’ס קולג’, קיבל הצצה פרטית נדירה לקתדרלה של הנרי ה-VIII, אולם קשה לדמיין שעושר ארכיטקטוני והיסטורי כזה קיים בכל אחת מהמכללות של העיר, ולפעמים ההצצה החפוזה מבחוץ גם היא מספיקה.
בראש רשימת המומלצות הן מכללת ,King’s Colege, Trinity College, St John’s Pembroke ו-Corpus Christi. סיור רגלי שכזה חשוב שיכלול את Bridge of Sighs (“גשר האנחות” בתרגום מאד חופשי) שמחבר את המסלול שמעבר לנהר עם מכללת St John’s ובנוי כמו יריבו שבאוקספורד על דגם הגשם הוונציאני הידוע.
אחת הטקטיקות בהן השתמשנו על הקטנים שעייפו מהליכה, היא להסביר להם שהעיירה השפיעה רבות על JK Rowling כשזו כתבה את סדרת ספרי הארי פוטר. הטקטיקה קצת ‘backfired’ כשקיבלנו מבול של שאלות בדמות “מתי נגיע להוגוורטס”. הלונדוני היה הראשון להישבר, ושהגענו לקינג’ס קולג’ הכריז – הנה הוגוורטס. אנקדוטה.
ניתן למלא ספר על ההיסטוריה של הקולג’ים שהזכרנו כאן, ובכ”ז ננסה להסביר מהם ההיילייטים.
קינג’ס קולג’ – אולי המכללה המפורסמת ביותר, נוסדה ע”י הנרי ה-V, אולם ארבעה מלכים שונים פיקדו על בנייתה, לאור מלחמות השושנים שדיללו את אוצר הממלכה בשנות היווסדותה. בניין הקולג’ הראשי המרשים הוא אולי הבניין המפורסם ביותר בעיר. מי שסיים את בניית המכללה הוא הנרי השמיני המפורסם, והיא מתאפיינת בארכיטקטורה גותית.
טריניטי קולג’ – המכללה המצויינת של קיימברידג’ שהוקמה על ידי הנרי השמיני, היא בין המפורסמות בעולם, בשל העובדה שניפקה עד כה 34 זוכי פרס נובל. החצר הפנימית המרשימה שלה היא הגדולה ביותר באירופה.
בטריניטי גם נמצא אתר ה”עץ של אייזק ניוטון” המפורסם, אותו עץ ממנו נשר תפוח על ראשו של המדען שגילה את כח הכבידה. העץ שנשתל ב-1954 מזרע של העץ המקורי נעקר בסופה שפקדה את הממלכה השנה. הפקולטה הבוטנית של המכללה כבר הודיעה שמאמצים לשיבוטו של העץ החלו עוד קודם לכן, מאחר והוא נדבק בפטרייה הרסנית.
סיינט ג’ונ’ס קולג’ – מהידועות ביותר בעיר, בין בוגריה 12 זוכי פרס נובל, והיא ידועה בשל המקהלה המפורסמת שלה. סיינט ג’ונ’ס היא המארחת של ה-May Ball – אירוע הנשף ‘בלאק טיי’ השנתי של המכללות, והגשר המפורסם Bridge Of Sighs מוביל לתוך המכללה.
מולדת הכדורגל
חובבי הכדורגל המושבעים ישמחו לגלות שעל כר הדשא של הפארק Parker’s Piece הומצא ספורט הכדורגל, שיותר מאוחר אוגד בחוקים רשמיים במכללת סיינט ג’ונ’ס. המשחק שהומצא ב-1848, עם חוקים מעט שונים, מונצח על ידי פסל בפארק שיש לו תאומים זהים בשמונה נקודות נוספות בעולם.
שיטוט ברחובות העיירה
לא רק האוניבריסטאות של העיר נבנו לפני מאות שנים, מרבית מבנייני מרכז העיר השולמו באיזשהו שלב במהלך 800 השנים האחרונות, ובעודנו משוטטים ברחובות עם עגלה ושלושה קטנטנים עם רגליים לאות, קשה שלא להתפעל מהארכיטקטורה המרהיבה והעושר ההיסטורי שטומנת בחובה כל פינת רחוב.
מצעד המזון
בין ההליכות וההמלצות, אי אפשר להתעלם מכמה המלצות שחוזרות על עצמן במדריכים רבים, ובהחלט מצדיקות את השיטוט. כלונדונים מנוסים אנחנו נאלצים לטעום מהכל לפני שאנו רצים לספר לחבר’ה, חלק מהסכנות של המקצוע, מוזמנים להודות לנו בתגובות 😉
Bould Brothers Coffee –
הקפה החמצמץ של Bould Brothers קיבל את ההמלצה החמה של CN Travlere (Vogue ו-Vanity Fair) ומתהדר בזה שהוא משתמש בפולי Speciality Coffee ובלפחות 14-20ג’ של קפה לכוס (כפול או פי שלוש מהממוצע בהייסטריט). הקפה טעים, האייס קפה מרשים, ופינת הרחוב העמוסה לעיפה גורמת ללונדונים לא לשחרר ולו סנטימטר של מקומות הישיבה שהושגו בעבודה קשה.
Jack Gelato – המוסד הקיימברידג’י הוותיק ברחוב Benet מציע גלידות בטעמים ייחודיים, ותור ארוך בציפייה אליו. לקטנטנים יש גם tiny scoop שהוא מספיק בהחלט, ולגדולים שילוב של טעמים מעניינים רום, יוזו, סטרופוואפל ועוד.
טיפ 1: אפשר לוותר על התור – סרקו בנייד את שלט ה-Queue Jump ותוכלו לקבל גלידה מהחלון ללא תור.
טיפ 2: בדוכן של הגלידריה ברחוב All Saints יש טעמים שונים, ולפעמים פחות תור.
טיפ 3: הגלידה טובה, אבל גלידריות צמודות כמו זו של המסעדה האיטלקית Aromi לא נופלות ממנה.
Aromi – ליד הגלידריה ברחוב Benet, תמצאו את Aromi – מסעדה איטלקית שמציעה שלל של פחמימות כמו שאיטלקים יודעים לעשות. התמונות מדברות בעד עצמן.
נקודות ציון נוספות, ב-All Saints Passage משכה את העין החנות הוורודה להפליא והמעוצבת Hill Street Chocolatier, ליד השוק המקומי. דלת אחת ליד תמצאו את ה-Cambrodge Cheese Company – הכניסה על אחריותכם בלבד.
מול King’s College נזכיר גם את ה-Fudge Kitchen Shop, שמציעה פאדג’ ארטיסני וייחודי (וכן גם דוגמיוצ לנסות).
Dinky Doors
יהיה לכם מאד קשה לעבור דרכן, אבל המרדף למצוא אותן ייקח אתכם סביב כל העיר קיימברדיג’ – הלוא הן ה-“דינקי דורס” דלתות קטנטנות, בגודל של פיות.
יש כ-14 דלתות סודיות שכאלה, אותן ניתן למצוא בסיור מודרך או לבד, באמצעות המפה באתר Dinkydoors.
הדלתות הקטנות בם פסלים מיניאטורים, שעשו אמנים שונים, ובהתמקדות ניתן לראות פרטים מדוייקים להפליא. אנחנו הסתפקנו בכמה דלתות שכאלה, אולם מרדף אחרי כל ה-14 ייקח לכם יום שלם.
פארק Jesus Green ו-Punting בנהר
ביום שמשי, Jesus Green מתעורר לחיים. זהו הפארק הגדול ביותר בקיימברידג’, שמשתרע לאורך הנהר, כאשר במרכזו ה-Jesus Lock. הפארק מחולק לשניים – הקטע המזרחי נקרא Midsummer Common, שם נמצאים ה-Boathouses של מרבית הקולג’ים של קיימברידג’. זהו גם שטח מרעה לפרות שמסתובבות להן חופשי. מפגש מאד חווייתי ו”ריחני” לקטנטנים “עירניקים”.
בקצה הפארק על הנהר תמצאו נקודה בה תוכלו להזמין שיוט Punting. זהו שיוט בין המכללות היושבות על הנהר, כאשר משיט הסירה מנחה אותה באמצעות מוט, שמנצל את העובדה שהנהר רדוד מספיק ונותן תנופה ללא חתירה. בד”כ הסטודנטים של המכללות הם אלו שיפעילו את השיוט ויש מספר נקודות מורשות לסיור שכזה. טרמפ בסיור קיים בתקופה לא עמוסה עשוי לעלות רק £5 בעוד שסיור פרטי בתקופת הקיץ יכול להגיע לכ-£110.
איך שלא תסתכלו על קיימברדיג’ – תמצאו איך למלא יום שלם בעיירת האוניברסיטאות המפורסמת. בין אם בשיוטים, שיטוטים או סתם סתלבט משולב באכילה, זהו אחד מהיעדים מחוץ ללונדון החביבים על התיירים לממלכה, ובצדק רב.
כהשמש יורדת לה אל מעבר לאופק, הלונדונים הקטנטנים מצליחים בשארית כוחם לחצות את Jesus Green ולהגיע למכונית שחנתה לה בפאתי הפארק, מצפים בכליון עיניים למנוחה שתטמון בחובה הנסיעה בת השעה וחצי ללונדון. עד הפעם הבאה.