אז כדי להבין מה השתבש בתפריט המשלוחים של הדואר המלכותי, החלטנו לסקור את ההיסטוריה של השירות הבולאי הכי מוכר בעולם, כולל כמה המלצות מצולמות למשלוחים מוצלחים במיוחד.
היסטוריה ממצה
במאה ה-18 כרכרות דואר החלו לצאת באופו קבוע בין הערים, עם הקו לונדון-בריסטול; ב-1793 עובדי הדואר קיבלו לראשונה מדים, וסניף בנוי ראשון הוקם. ב-1830 רכבת דואר ראשונה הושקה על הקו שבין ליברפול ומנצ’סטר, וב-1838 נעשתה הזמנת הכסף הראשונה דרך הדואר.
ב-1838 מורה בשם רולנד היל שלח מכתב לממשלה בה הציע רפורמה בשירותי הדואר. לא רק שהצעתו נתקבלה, אלא שבאופן מפתיע, הוא אף מונה לעמוד בראש הפן הביצועי של הרפרומה שלו שכללה – בין היתר – תעריף אחיד, ואפשרות לתשלום מראש שהפך לבול הדביק שכולנו מכירים. ומאחר שבריטניה היתה המדינה הראשונה לערוך שימוש בבולים, היא גם היחידה בעולם ששם המדינה לא כתוב על הבול שלה.
ב-1852 תיבת הדואר הראשונה הוצגה באי ג’רסי, ומהר מאד אלו הוצבו בכל הממלכה. המאפיין הבולט של התיבות היה הצגת ראשי התבות של המונרך עליהן (VR שמשמעותן Victoria Regina בתיבות הראשונות, או GR שמשמעותן George Rex בהמשך). בסקוטלנד לא משתמשים בר”ת ER II למלכה אליזבת’. הטענה היא שמאחר שאליזבת’ הראשונה היתה מלכת אנגליה בלבד, למעשה אליזבת’ הנוכחית היא הראשונה בשמה, וכדי להעביר את הנקודה נאציונליסטים סקוטיים השחיתו את התיבות שטענו אחרת.
כיום, אין מקום יותר לשביתות הגדולות של הדואר שהיו ב-1971 (חודשיים תמימים) וב-1988, כאשר לחברה כבר אין מונופול על שירותי דיוור בבריטניה. החברה, שמה לה למטרה להפוך לכוח מוביל בשירותי חבילות בינלאומיים, ומתגאה בנוכחות ב-44 מדינות בעולם, מתוכם 8 מדינות במערב ארה”ב וקנדה.
צועדים לעבר המאה ה-21…
ב-2018 הדואר השתתף רשמית במצעדי הגאווה במנצ’סטר, לונדון, לידס ובירמינגהאם, כדי להביע תמיכה בצוות הדואר הגאה, ובתוך כך מסחריות ההובלה האדומות נצבעו בקשת של צבעי הגאווה.
אמצעי אחר להראות את המחוייבות של החברה החדשנית היא העברת צי הרכבים של הרויאל מייל לרכבים חשמליים. כיום לחברה כמאה רכבים חשמליים, חלקם עטו צבע ירוק, בניגוד לאדום המסורתי, למען “יראו וייראו”, אולם נראה שזו טיפה בים אל מול הצי של החברה שכולל 41,500 מסחריות ו-6,500 משאיות.
ולסיכום, שירותי איקומרס, עם עמדות “עשה זאת בעצמך” לשילוח חבילות ששולמו מראש, בדומה לתיבות דואר. הרעיון הוא לתת מענה לעסקים קטנים שצריכים שילוח מהיר. אולם, האם לא מדובר בשירות ארכאי? כאשר שירותי אונליין כמו Parcel2Go מציעים איסוף מבית העסק דרך חברות שליחויות רבות הפועלות בלונדון – Hermes, DPD ועוד.
סניפים מיוחדים
בין הסניפים של “הדואר” אפשר למצוא גם כמה סניפים לא שיגרתיים הנמצאים בכנסייה, מנזר, חנות חיות, מרפאה, tea room ומספרה. מספר פאבים ברחבי הממלכה החליטו שהדבר הכי טבעי לצד הפיינט הוא שירות בולאי, כאשר המפורסם בינהם ה-Bluebell Inn ב-Halkyn שבוויילס, שמגיש בירות בשם “First Class” ו-“Special Delivery”.
שבעה סניפי דואר אינם פתוחים לציבור: בארמון באקינגהאם ובטירת ווינדזור כמובן, בפרלמנט וב-Portcullis House (שם מצויות חלק מלשכות חברי הפרלמנט), בפרלמנט הסקוטי, במטה הדואר שבקרבת העבודה של הלונדוני בסיטי וב-Royal Automobile Club המצוי ברחוב פאל-מאל, מועדון פרטי אליו משתייכים רבים מחוג האצולה הבריטי.
St James Church in West Hampstead, באיזור המיקוד של הלונדונים, היא דוגמה לכנסייה מקומית שבכדי לשרוד אימצה לתוכה סניף דואר, בית קפה ואפילו ג’ימבורי של מתקנים מתנפחים לילדים. ניתן אפילו לשכור את המקום לימי הולדת בימים בהם אין מיסה.
משלוחים מוצלחים במיוחד ל-Lockdown
Pact Coffee –
שירות “מועדון קפה” הפך להיות פופולארי במיוחד בימים שלפני הלוקדאון, ואפילו עוד יותר במהלכו. בואו נודה בעובדה – במיוחד שאתה תקוע בבית עם ילדים – אין כזה דבר יותר מדי קפה… השמות המובילים הם Pact Coffee ו-Union Coffee, שניהם עובדים במתכונת של שירות מנוי:
בוחרים את התדירות (אפשר לשחק עם זה), את טיב הקפה ואת קשת הטעמים, או בוחרים טעמים ספציפיים, בוחרים את סוג הטחינה (אם בכלל) ומקבלים שקית קפה בדואר, היישר הביתה – בהתאם לטעמי הקפה שנקלו באותו שבוע ובהתאם לפרופיל שהרכבנו. שתי החברות מתגאות בקיימות ובפייר-טרייד – מודל שמתגמל את מגדלי הקפה. אנחנו ניסינו את Pact, שגם מציעים קפסולות תואמות נספרסו. בהחלט קונספט נחמד, במיוחד לבעלי מכונות “אולד סקול” או מי שרוצה לטחון לבד בבית.
מותג מנוי נוסף שהומלץ ב-Independent הוא ה-The Roasting Shed שפועל מהאקני; בנתיים אנחנו נשארנו נאמנים לנספרסו.
רציתם לשלוח זר פרחים מרשים? למה לא להשתמש בשירותי הדואר? Bloom & Wild התחילו את הקונספט של פרחים בקופסה דרך תיבת הדואר. נשמע לכם אקססיבי? אל תשכחו שבריטניה ענקית, ולא בכל מקום יש חנות פרחים זמינה למשלוחים. ובכלל, שירות משלוחי הפרחים באנגליה בשל המרחקים העצומים באיזורים הכפריים, הוא מאד לא מפותח. אפילו בלונדון תמצאו יותר מוכרי פרחים שיושבים בפתחה של תחנת טיוב כלשהי ורק בשנתיים האחרונות בכלל החלו לקבל תשלום בכרטיס אשראי.
Freddie’s Flowers לקחו את זה לכיוון של שירות מנוי שבועי, גם הוא דרך תיבת הדואר – אך הם משתמשים בשילוח משל עצמם.
בשני השירותים הפרחים מגיעים טריים (Bloom & Wild משתמשים בשירות 24 שעות של הרויאל מייל) ועם מדריך איך לסדר את הזר. לא מרוצים? שירותי הלקוחות של החברות מבטיחים לעשות מעל ומעבר כדי לתקן את החווייה. והמחיר? פה כבר נראה שפרחי הסופרמרקט עדיפים, שכן המחיר עשוי להגיע לפי שלוש ויותר מזר שפשוט תאספו במארקס אנד ספנסרס.
אין כמו לוקדאון כדי להזכיר לנו כמה האנגלים אוהבים בירה ואלכוהול. בשבוע הראשון של הסגר (וסגירת הפאבים כמובן) התרוקנו להם מאגרי האלכוהול של רשתות המזון ואילו מחסני היין הודיעו שהם לא רושמים לקוחות חדשים. עם הזמן המצב התייצב, וכשהמלאי התחיל להתמלא מחדש – חברות שילוח הבירה והיין אונליין התחילו לפרוח. ישנם שירותים רבים ששולחים הביתה בירה “craft” (השם האנגלי לבירה ממבשלת בוטיק או בייצור מוגבל), מרביתם יש לציין היו פעילים לפני המשבר, והביקוש לאלכוהול סיפק להם קרקע פורייה לגידול. בינהם Beer52 או Craft Metropolis, ששולחים 8-12 בירות ממקומות שונים בעולם כל חודש.
יחד עם זאת, הדוגמא הפופולרית ביותר היא מועדון הבירה של מבשלת מימון ההמונים BrewDog שתורמת 100% מההכנסות המועדון ליוזמה להביא מים נקיים למקומות נידחים באפריקה.
קצת על החברה: BrewDog הענקית התחילה כחלום של שני חברים סקוטים לעשות בירה, ולצורך העניין הם נעזרו במימון המונים. האנגלים אוהבים בירה. שלחבר שלך יש אחוזים במבשלה גם אתה רוצה, וכך ה-FOMO הוביל את המבשלה הצעירה לכמה סבבי גיוס שמסתכמים בכ-$95 מיליון (£72 מ’), לצורך בניית מבשלה באברדין (המקורית בסקוטלנד), בקמדן (לונדון), בבריסביין (אוסטרליה) ובארה”ב; הקמת ברנד שמתנגח עם המוסכמות המוסדיות לבירה – ביצירת בירות עם 40% אלכוהול ושמות קונטרוברסיאליים, פתיחת 78 ברים בעולם (מה שנקרא במנהל עסקים התרחבות אנכית) ויצירת חנות אונליין, הנחת חברים וכו’. למעשה החברה הצליחה ליצור הלימה מוחלטת בין לקוחותיה לבינה, תוך שהיא ממנפת את 120 אלף המשקיעים שלה כשגרירים ולקוחות.
שירות הדואר: מועדון הבירה של BrewDog העונה לשם Fanzine הוא מאד פשוט: תמורת £11 כל שבועיים, תקבלו 3 בירות בוטיק, ללא התחייבות וללא דמי מנוי. הם מבטיחים שאין דרך לקנות את הבירות האלו שיהיו בייצור קטן (כולל ה-Mystery Beer), למעט בפאבים שלהם שיקבלו אספקה מוגבלת. השירות רץ כבר שנתיים ובתקופת הסגר על הממלכה הגדיל את מספר חבריו משמעותית.
אגב, זה המקום גם להזכיר את Brewgooder, מותג ושירות בירה עצמאי, שכיום גם מאפשר לתרום בירה כהוקרת תודה לעובד NHS.
ואם כבר דואר אז למה לא גבינות מסריחות (טוב, לא רק מסריחות) שאפשר לשלוח בקופסה עם ג’לים מקררים, תוך הבטחת הגעת הסחורה בתוך יום-יומיים. Neal’s Yard המפורסמת, Pong ו-The Cheese Shed עושות שירות מנוי, בסגנון הקפה או הבירה לעיל, שנע בין £22-35 לתשלום החודשי או כ-£100-150 לשלושה חודשים סה”כ 1-1.2 קילו גבינה, כמתנה לחבר שהחלטתם לצ’פר בקלוריות עודפות. Pong גם תשלח ליעדים בינלאומים.
עוד שירות ששוה להזכיר זה ה-The Courtyard Dairy – חנות מקומית ביורקשייר של זוג בשם אנדי וקייתי סווינסקו, שגם קיבלו את התואר “Cheesemonger of the Year” בתחרות בינלאומית. הם מציעים גבינות אונליין וגם מנוי לקלאב חודשי.
ולסיכום, חזרה לאלכוהול, מספר שירותי קוקטיילים ‘פרחו’ להם בתקופה הנוכחית, כאשר כל אחד מציע את הגישה שלו: Muddelbox ישלחו קופסה עם המרכיבים לקוקטייל האחרון שהם המציאו; “The Cocktail Man” במנוי חודשי של קלאסיים מוכרים (קצת לעצלנים, עם בקבוקים שמזכירים מיניבר של בית מלון) ו-Poison Cocktail ששולחים קופסאות של ערכות ה-“Cocktail Lab” שלהם להכנה עצמית או קופסה שאשכרה מגיעה עם ברז קטן אותו דוחפים לקרטון, עבור קופסאות המשקאות שעורבבו מראש. זה ברמת המגניב, אבל למי שיש בר בסיסי בבית, לגמרי אקססיבי. כמו כן, השירותים שמשתמשים ברויאל מייל או Parcel Force מזהירים מפני עיכובים במשלוח בשל משבר הקורונה…
קיבלתם אתם משלוח מגניב אחר? תשתפו אותנו בתגובות…
ועוד מילה על תיבות הדואר
אם יש משהו שכולם יודעים זה שהרוב המוחלט של התיבות הוא אדום (יש כמה כחולות בד”כ באיי התעלה או בטריטוריות בריטיות שאינן באי הבריטי). לצורך הבעת תמיכה והזדהות עם צוותי ה-NHS – שירותי הרפואה הלאומיים – החליט הדואר לצבוע בצבע הNHS – כחול – חמש תיבות שנמצאות בקרבת בתי חולים הפועלים ללא לאות בחוד החנית של המאבק בקורונה. בלונדון זהו בית החולים St. Thomas Hospital בווסטמיניסטר, שטיפל בהצלחה בבוריס.
*** עריכה 28/5/20 ***
קיבלנו הרבה תגובות פרטיות לפוסט הזה, והחלטנו לשתף את ה-״highlights” שאהבנו.
תיבות דואר מזהב –
בזמן האולימפיאדה בלונדון ב-2012 החליט הדואר לצבוע בזהב, תיבות בעיירות בהן גדלו האתלטים שהצליחו לזכות במדלייה הנכספת באולימפיאדה ובאולימפיאדת הנכים. המהלך עורר גם הרבה בעיות שכן חלק מהתיבות שנצבעו לא ייצגו באמת את המקום בו גדלו האתלטים.
לאור פניות הקהל, בחלק מהמקרים, אתלטים קיבלו שתי תיבות מוזהבות.
התיבה בתמונה – בעיירה Henley on Thames מסמלת יותר מ-100 מדליות אולימפיות למועדון החתירה המפורסם של העיירה ולא לזוכה אינדיבידואלי.
מוזיאון הדואר-
נקודת ציון שלא הזכרנו היא מוזיאון הדואר, הממוקם בקרבת משרד החלוקה של Mount Pleasant בצפון הסיטי.
המוזיאון מאד מתאים למשפחות עם אטרקציטצ כמט נסיעה בת 15 דקות ברכבת תחתית בת 100 שנה שאיננה בשימוש היום, תצוגת צי של רכבי דואר ישנים, ומשחקיה בנושא דואר.
לאור משבר הקורונה ניתן לחוות את מנהרות הרכבת באופן ווירטואלי באתר המוזיאון National Postal Museum (London)
פרחים
לרגל שבועות החלטנו לבדוק בעצמנו את השירות של Freddie’s Flowers. זה אמנם בשילוח שלהם ולא בדואר, אבל קופסא מרשימה כבר חיכתה לנו מול הדלת ב5:30 בבוקר עם הוראות הרכבה של הזר.
באתר ניתן לשלוט על המשלוחים האינידיבדואלים, לראות איזה פרחים אמורים להגיע ולתת הזמנות וזר חינם לחברים שיצטרפו לשירות.
קיבלנו הרבה תגובות פרטיות לפוסט הזה, והחלטנו לשתף את ה-״highlights” שאהבנו.
תיבות דואר מזהב –
בזמן האולימפיאדה בלונדון ב-2012 החליט הדואר לצבוע בזהב, תיבות בעיירות בהן גדלו האתלטים שהצליחו לזכות במדלייה הנכספת באולימפיאדה ובאולימפיאדת הנכים. המהלך עורר גם הרבה בעיות שכן חלק מהתיבות שנצבעו לא ייצגו באמת את המקום בו גדלו האתלטים.
לאור פניות הקהל, בחלק מהמקרים, אתלטים קיבלו שתי תיבות מוזהבות.
התיבה בתמונה – בעיירה Henley on Thames מסמלת יותר מ-100 מדליות אולימפיות למועדון החתירה המפורסם של העיירה ולא לזוכה אינדיבידואלי.
מוזיאון הדואר-
נקודת ציון שלא הזכרנו היא מוזיאון הדואר, הממוקם בקרבת משרד החלוקה של Mount Pleasant בצפון הסיטי.
המוזיאון מאד מתאים למשפחות עם אטרקציטצ כמט נסיעה בת 15 דקות ברכבת תחתית בת 100 שנה שאיננה בשימוש היום, תצוגת צי של רכבי דואר ישנים, ומשחקיה בנושא דואר.
לאור משבר הקורונה ניתן לחוות את מנהרות הרכבת באופן ווירטואלי באתר המוזיאון National Postal Museum (London)
פרחים
לרגל שבועות החלטנו לבדוק בעצמנו את השירות של Freddie’s Flowers. זה אמנם בשילוח שלהם ולא בדואר, אבל קופסא מרשימה כבר חיכתה לנו מול הדלת ב5:30 בבוקר עם הוראות הרכבה של הזר.
באתר ניתן לשלוט על המשלוחים האינידיבדואלים, לראות איזה פרחים אמורים להגיע ולתת הזמנות וזר חינם לחברים שיצטרפו לשירות.