עונת פריחת הדובדבן (הסאקורה) ביפן היא אירוע מרכזי, המושך מבקרים מרחבי העולם לחזות בעצים הלבנים-וורודים במלוא פריחתם. ובלונדון? שנים של טיפוח, ומספר סבבים של קבלת שתילי סאקורה מהיפנים, הביאו לכך שישנם הרבה מקומות מופלאים לראות את הפריחה היפה הזו, בין אם בפארקים הידועים של העיר (כמו הולנד פארק וריג’נט פארק שקיבלו עצי דובדבן במתנה מיפן) ובין אם ברחובות פרבריים לא מוכרים.
הלונדונים, שפיתחו איזה סוג של אובססיה לפריחה הוורודה, הרחיבו השנה את היריעה עד לסארי שמחוץ ללונדון, כדי לספק עבורכם תמונות מרהיבות של לבן-וורוד.
היוזמה האחרונה, שהחלה בעקבות ביקורה של תרזה מיי, רה”מ לשעבר, ביפן ב-2017, הובילה לחתימה על הסכם ידידות עם רה”מ היפני אייב. תולדה אחת של ההסכם, הוא ה-“Sakura Cherry Tree Project”, במסגרתו 6,500 שתילים של עצי דודבן נשתלו בלונדון בין 2019 ל-2021. ב-27 בנובמבר היו אלו עצים ברג’נטס פארק האהוב שפתחו את המבצע.
עוד פרטים על הפרויקט הייחודי הזה ניתן לראות באתר הרשמי שלו, בכתובת: https://japanuksakura.org//
זוהי אינה הפעם הראשונה שיפן תורמת עצי סאקורה בלונדון, לאורך השנים עצים נשתלו בהולנד פארק, בסיינט ג’יימס פארק, בהייד פארק וכמובן שוב – בר’יגנטס פארק. השנה, ה-National Trust, הודיעה על שתילת 33 עצי סאקורה בחללים ציבוריים בשטח בקטן ה-“Square Mile” של הסיטי של לונדון, ובפארק האולימפי במזרח העיר.
כמה עובדות שלא ידעתם על פריחת הדובדבן
1) לא כל עצי הדובדבן נושאים פרי, יחד עם זאת ניתן לאכול את העלים!
אמנם לא מומלץ לקטוף מהעץ ולאכול (מאחר שהזרעים עשויים להיות רעילים בכמויות גדולות), אך ביפן משמרים אותם ועושים מהן חמוצים, וכן הם משמשים כמרכיב בממתקים, תה ושוקולדים (יעידו ההורים של הלונדוני שסחבו ארגזי קיטקט סאקורה-מאצ’ה מיפן). גלידת ניצת דובדבן זה הדבר!
2. ידוע שלא כל פרחי ניצת הדובדבן הם וורודים, זנים שונים מניבים צבעים שונים: וורוד, וורדרד, לבן, ועוד.
יחד עם זאת, חלק מהזנים משנים צבע במחזור החיים שלהם – הלבנים מתחילים כצהבהבים או ירקרקים, הוורודים הכהים דוהים לאורך הפריחה הקצרה וכו’
3. Now you see them – Now you don’t
פריחת עצי הדובדבן היא מאד קצרה, כשבוע-שבועיים, או אפילו פחות במידה ויש רוחות עזות שגורמות לנשירת העלים. עובדה מעניינת נוספת היא שהעצים עצמם חיים כ- 15 עד 30 שנה בממוצע, הרבה פחות מעצים אחרים.
באופן עצוב – עצי הדובדבן שצילמנו בכנסייה של פרימרוז היל לפני שנתיים, כבר אינם פורחים. יחד עם זאת, מחזור החיים של עץ ה-Black Cherry עשוי להיות מאות שנים, כאשר העץ הוותיק ביותר ביפן הוא בן 250 שנה!
4. עצי הסאקורה מסמלים ביפן התחדשות והצלחה
לפיכך הרבה בתים ובתי עסק שותלים סאקורה בודד בחזית הבניין שלהם, כדי לסמל הצלחה והתחדשות בעונת העסקים החדשה. יחד עם זאת, מחזור הפריחה הקצר שלהם גם מעיד על מחזור החיים הקצרצר, והעובדה שיש לאמץ כל רגע בחיים. יפה, לא?
5. בניגוד למה שחושבים, יפן היא לא בירת הסאקורה העולמית!
השיא של פריחת הסאקורה אינו מתרחש בלונדון, טוקיו או וושינגטון. את התואר בירת הסאקורה של העולם קטפה העיירה הקטנה מקון (Macon) שבג’ורג’יה בארה”ב. בעיירה שתולים כ-350,000 עצי דובדבן (!) מזן יושינו (הנפוץ ביותר). מסורת ענפה של שתילת עצי דובדבן החלה במקום מ-1949.
RHS Wisley
אחד המוקדים המעניינים ביותר לראות את עצי הדובדבן פורחים באנגליה, הוא דווקא לא בלונדון, אלא ב-Surry בגן הדגל של אגודת ההורטיקולטורה המלכותית (RHS) הלוא הוא Wisley Gardens.
בשדירת הכניסה של הפארק שתולים כ-140 עצי דובדבן מסוג יושינו. בגן עצמו שתולים זנים שונים של עצי סאקורה, כל אחד מהם גדל בזמנים שונים בין מרץ לאפריל. באתר של הגנים אפשר לראות את הזנים השונים ופחות או יותר להבין מתי אפשר לתפוס אותם. https://www.rhs.org.uk/gardens/wisley/articles/cherry-blossom-to-celebrate
הלונדונים שביקרו פה בחודש שעבר עם חברים, הופתעו לגלות כמה וורוד אפשר לראות אם מגיעים לפה בתחילת אפריל. אנשי הפארק אמרו לנו שמי שמגיע בסוף מאי כבר ייראה את שלל הפריחה הצבעונית שנשתלת בפארק לקראת אביב, ולא יישאר זכר מהעצים הוורודים, כך שמחזור החיים של וויסלי הוא צהוב/סגול במרץ (נרקיסים ותורמוסים למינהם) – וורוד/לבן (פריחת הדובדבן) ועד שלל צבעי הקשת, כולל אדום בוהק (בפריחת גני הוורדים).
– זה כבר ממש בוק צילומים
קל”ב – סוויס קוטג’
אחת ההפתעות הגדולות שקיבלו את פני הלונדונים שעברנו קצת צפונה יותר (לפני כשש שנים), היתה שדירת הסאקורה במרכז הקהילתי של סוויס קוטג’. ה-Open Space של Swiss Cottage, ליד הספרייה של השכונה ומרכז הכושר/בריכה, נחנך בשנת 2006, אולם פריחת הדובדבן נשאה פרי במקום רק בשנים האחרונות. ליד הגן הציבורי, ומגרש הכדורגל ניתן לראות את העצים הוורדרדים משתלטים על הנוף העירוני האפרפר, למספר שבועות. אין כמו (ליד) בבית.
אז כן – אובססיבים או לא, יש משהו בפריחה החמקמקה הזאת שגורמת ללונדונים ל”חפש את המטמון” בכל סופה”ש החל מסוף מרץ ועד סוף אפריל. היעד המרכזי היחיד שלא צילמנו השנה (ויש עוד הרבה כמובן) – הוא הפארק של גריניץ’, שנחשב ל-מקום עם “ל’ הידיעה” בשביל לצפות בעצי סאקורה בעיר. יחד עם זאת, החלטנו שכדאי לשמור משהו גם לשנה הבאה.