עמק התמזה וגבעות הצ’ילטרנס

עמק התמזה בריטניה
שכל המקומות בממלכה מוזמנים, הלונדונים נאלצים למצוא פיתרון יצירתי לסופה”ש הארוך של ה-Bank Holiday האחרון לקיץ. הלונדונית מבריקה עם הצעה לביקור חוזר בעמק התמזה, ועד לגבעות הצ’ילטרנס – עוד איזור AONB (למי ששכח Area of Outstanding Natural Beauty) הנמצא כשעה צפון-מערב מלונדון. יחד עם החברים הישראלים-לונדונים המוכרים מהחופשה בדורסט, ארבעה לבנטינים וילדיהם האנגלים דוברי העברית יוצאים להירגע בטבע (ולהלחיץ את כל השאר). סופה”ש ב-Thames Valley וב-Chiltrens. האם שוב יירד גשם? 🤷

טקסט חלופי

 

היי צפונה! מבט אל גבעות הצ’ילטרנס


 

התבודדנו. שבועיים שהלונדונים ננעלו בדירתם הקטנה עם הקטנים (עקב מפגש עם חולה מאומת), עבדו מהבית, עשו משלוחים, בדיוק כמו במרץ-אפריל. אז נכון שבאנגליה פחות קשוחים מבישראל, וה-MI5 לא מאכן ולא בודק אף אחד, ואפילו אפשר “to opt out” מההודעות של ה-NHS. אבל… השיגעון ושיברון הלב מסופה”ש ארוך בסומרסט שבוטל – הובילו אותנו למצוא פתרונות יצירתיים ל-Bank Holiday weekend האחרון של הקיץ.
וכיאה לסופה”ש ארוך – הכל, אבל הכל היה תפוס או יקר בטירוף. הכל? דווקא איזור עמק התמזה, בו ביקרנו כבר מספר פעמים [1] [2] [3] [4] – התגלה כיעד הזמין ביותר למי שרוצה לצאת אל הכפר, אך לא לבלות שעות על ההגה.
וכך ביום שישי יצאנו לדרך…

 

 

Henley-On-Thames

מעבר להיותה אחת העיירות היפות באנגליה, הנלי-און-תמז (“הנלי שעל התמזה”) נוסדה ע”י המלך הנרי השני כבר ב-1179. ההיסטוריה של העיירה שזורה יד ביד עם ההיסטוריה של אנגליה, כאשר זו קיבלה לאורך השנים צ’רטר לשוק, למינוי של ראש עיר ולהתפשט לעברו השני של הנהר. היא היתה נקודת עצירה של וויליאם ה-III בדרך ללונדון, לכבוש מחדש את הכתר האנגלי (במאה ה-17) ולהחזיר את השלטון לפרוטסטנטים.
הנלי ספגה אבידות קשות במגיפת “המוות השחור” ובמלחמת האזרחים האנגלית, וראתה שגשוג החל מהמאה ה-17, ובראשית המהפיכה התעשייתית, בשל הפיכתה למרכז ליצור מאלט וזכוכית, וכן בשל הפיכתה לספקית עץ ותבואה ללונדון.
להנלי מסורת עניפה של חתירה, ומועדון החתירה המקומי מארח משט בחסות מלכותית אחת לשנה, הכולל את התחרות המפורסמת בין אוניברסיטת אוקספורד וקיימברידג’.

הנלי און תמס - עיירה נהר התמזה

 

הגשר המפורסם של הנלי


חנות הדובונים בהנלי

 

ודב דב דב לי על הלב


 

ההגעה להנלי נעשתה מוקדם באופן יחסי, שכן התחזית בישרה על מזג אוויר הפכפך וגשם שמתעתד לרדת החל משעה אחת. יחד עם זאת (ולא דקה לפני ששילמנו עבור חנייה לארבע שעות) ארובות השמיים נפתחו – והנלי הפכה למקום הרטוב ביותר בבריטניה. מוזר מאד שמדינה שמתעסקת עם גשם כבר איזה אלף שנה, עוד לא מצליחה לספק תחזית מזג אוויר מהימנה.
הטיול הרגלי בהנלי נאלץ להידחות, ואחרי הפסקת קפה ללונדוניות, החבורה הצליחה להתמקם בסניף המקומי של Coppa Club, מיני רשת של אוכל אירופאי-מערבי עם שישה סניפים, שמקורה בעמק התמזה בעיירה בשם Sonning-on-Thames. במזל, הגשם שכך ובכ”ז הצלחנו לעשות הליכה קצרה למרכז העיר, כשבדרך אנו שוטפים את העיניים בחנויות הבוטיק היוקרתיות שהתמקמו כאן. לא פוסחים על חנות ה-Teddy Bear המסורתית של הנלי ועל חנויות של עתיקות, שכן כידוע “ענתיקות” זה הלחם והחמאה של עמק התמזה.

הנלי און תמס - עיירה ציורית על גדות נהר התמזה

 

גשם חזק – קשה לי לראות (את הנלי)


 

הנלי און תמזה

 

מבט מהסירה אל הנלי


 

 

Goring והסביבה

Goring או Goring-on-Thames הוא כפר הנרשם כבר בספר הדומסדיי של 1086 ויש בו מספר כנסיות, שהעתיקה מבינהן נבנתה בסוף המאה ה-13. הוא זכה בכפר השנה באנגליה, כן מסתבר שיש תחרות כזו, ב-2009 ובכפר השנה בדרום אנגליה ב-2010 (כן מסתבר שיש כמה תחרויות כאלה). האמת, שהגענו לגורינג מאחר שהלונדונית מצאה פונדק בשם Millers of Mansfield, שהוא חלק מהטרנד של השנים האחרונות: פאבים/פונדקים כמו פעם (עם בר ומסעדה) שהופכים למלונות בוטיק מפנקים. The Miller of Masefield הוא אחד מאלו, שנועד לפצות אותנו על הפונדק בוטיק בסומרסט שפספסנו בשל הבידוד.
 

גורינג כפר על גדות התמזה

 

ברוכים הבאים לגורינג-און-תמס

 

מילרז אוף מנספילד - מלון פונדק בגורינג

 

פונדק בוטיק – מילר אוף מנספילד

 


 

הכפר עצמו יפה וגם השמיים נרגעו, ואנו מטיילים עם החבורה עד לכפר הסמוך – Streatley, ולאחו הרחב שבו, כדי לתת לקטנים ולכלבת הטוי-פודל להוציא אנרגיה לפני ארוחת הערב. ארוחת הערב אמנם רחוקה מכמה מסעדות גורמה שפגשנו בקוטסוולד , אבל קשה להתלונן על ערב עם וויסקי, יין, דגי טראוט שנמשו מנהר התמזה השכן, וילדים שעסוקים באייפד ובעצמם.
מפת מסלולי הליכה מומלצים בגורינג ובסטריטלי ניתן למצוא בלינק הזה.

עיירה על גדות התמזה - גורינג מחוץ ללונדון

 

פנוי? קוטג’ים להשכרה בסטריטלי

 

עיירה על גדות התמזה - גורינג מחוץ ללונדון

 

“הגדר הטובה” – גבול גורינג/סטריטלי

 

עיירה על גדות התמזה - גורינג מחוץ ללונדון

 

התמזה – מבט מהגשר של גורינג

 

עיירה על גדות התמזה - גורינג מחוץ ללונדון

 

ליד האחו, כנסיית סט. מרי מהמאה ה-16

 


 

 

שמורת הטבע Hartslock

בפתח היום השני שלנו בגורינג, ואחרי ארוחת בוקר אנגלית מפנקת, הוחלט לעשות hike במקום, במקום להמשיך מערבה ל-North Wessex Downs שהוא עוד “איזור של יופי טבעי יוצא מגדר הרגיל.” הפור נפל על שמורת הרטסלוק, שהיא שטח מוגן המאופיין באדמת גיר פורה, המאפשרת לצמחייה מגוונת לשגשג, וכן מהווה בית למגוון רב של בעלי חיים וחרקים.
במקום גודלים סחלבים פראיים, אבל כנראה לא בקיץ, וכדי להגיע אליו יש ללכת סביב החוות הצמודות ולהפריע את מנוחת המקומיים והסוסים.
ההליכה הראשונית הובילה אותנו להרבה בוץ ולמבוי סתום, כיף גדול לילדים בריטים שגדלים על הפילוספיה של “If you jump in muddy puddles – you must wear your boots” ( -פפה החזרזירה) ופחות להורים שכבר שבוע דוחים את ניקיון הווליס שלהם.

שמורת הטבע הרטסלוק בעמק התמזה

 

“נועל הלבבות” – שמורת הארטסלוק

 

שמורת הטבע הרטסלוק בעמק התמזה

 

קצת התבחבחשנו – בדרך להייק

 

שמורת הטבע הרטסלוק בעמק התמזה

 

גשר על נהר התמזה

 

שמורת הטבע הרטסלוק בעמק התמזה

 

מפריעים לסוסים בחוות הארטסלוק


 

שמורת הטבע הרטסלוק בעמק התמזה

 

הרשנו לעצמנו – בלאקברי פראי


 

אחרי מסלול הליכה של כשעה, הצלחנו “לפרוץ” את גבול השמורה ואף לעצור לפוטו-אופ על שפת נהר התמזה, באיזור של נוף פראי. אחר-כך עלינו במאמץ רב על גבעת Hartslock הסמוכה, ונפרש מולנו נוף מרהיב של כפרי האיזור – מקום בו עצרנו לעוד פוטו-אופ (או מאה).
מכאן, ההליכה חזרה לאיזור החוות כבר היתה במשעול סלול, ובאומץ של ילדי טבע הרשנו לעצמנו לקטוף בלאקברי’ס פראיים .
(שימו לב – בעברית: אסנה ולא פטל שחור).
נסיעה של עוד כחצי שעה הובילה אותנו לפארם שופ מקומית, ולאחר הצטיידות מכובדת אנו ממשיכים חזרה ללונדון, לישון לילה במיטה המוכרת.

שמורת הטבע הרטסלוק בעמק התמזה

 

הייקרים, רוכבים, סחלבים וחרקים – הארטסלוק

 

 

צפון הצ’ילטרנס והיצ’ין

את בוקר יום א’ פתחנו בחזרה לאיזור עמק התמזה, הפעם מצפון לו – איזור המוכר כגבעות ה-Chiltrens. בHitchin Lavender, Cadwell Farm, חווה הממוקמת עוד יותר צפונה, ולמי שעוקב, יעד בו ביקרנו כבר בעבר – אנו נותנים לקטנים – שלא זוכרים מאומה – חווייה “פרובנסית” פר אקסלנס.
היצ’ין מתמחה בגידולי לבנדר שונים, ומאפשרת למבקרים לבוא ולקטוף לבנדר ולרוץ במרחבי החווה או כמונו, לעשות פיקניק במעלה הגבעה. השנה, הגענו מאוחר בעונת הלבנדר, בשביל להצליח לראות את שדה החמניות הסמוך שפורח רק במחצית השנייה של אוגוסט. כתוצאה מזה אולי נאלצנו להתפשר על הצבע הסגול של הלבנדר, אבל ריחות פרובאנס הוסיפו להיות חריפים במלוא עצמתם.
בגלל הקורונה יש לשריין מקומות מראש לשדה הלבנדר (עלות £5 למבקר, ילדים מתחת לגיל 3 חינם) ויש חלון של כשעתיים לבקר, במהלכן ניתן לקטוף מעט לבנדר, וחמניות (50 פני לכל חמנייה). בניגוד לשנים עברו, המקום לא מספק מספריים או מזמרות, וכדי להצטייד בהתאם. במקום יש גם הקרנות סרטים במתכונת דרייב אין בערבים.

שדות לבנדר וחמניות בהיצ'ין באנגליה

 

פרובאנס אנגלי במיוחד

 

שדות לבנדר וחמניות בהיצ'ין באנגליה

 

צהוב בשדה סגול

 

שדות לבנדר וחמניות בהיצ'ין באנגליה

 

מי שלא קופץ צהוב

 

שדות לבנדר וחמניות בהיצ'ין באנגליה

 

כל הילדים קופצים רוקדים!

 

שדות לבנדר וחמניות בהיצ'ין באנגליה

 

זוג נרגע מול ים סגול

 


 

לסיכום אנו מבקרים בגבעת Dunstable – נקודת תצפית המספקת נוף עוצר נשימה של ה-Chiltrens. במקום נמצא גם גן החיות – ספארי Whipsnade של ה-ZSL (המפעילה את ה-London Zoo) וניתן לשלב בביקור נסיעה לספארי לראות חיות חופשיות בסביבה המדמה את סביבתם הטבעית.  
ניתן להרחיב את היריעה ולספר בפרוטרוט על עיירות עמק התמזה, תרבות הפאבים המקומית, החוות האנגליות המסורתיות, העתיקות והקצב, שהוא מחצית מהקצב המהיר של לונדון. אבל במרחק של ארבעים וחמש דקות מלונדון – אולי תוכלו בביקור הבא פשוט לבקר בעצמכם 😉

גבעת דנסטייבל - צפון הצ'ילטרנס ליד לונדון

 

דנסטייבל – נופים עוצרי נשימה


 

גבעת דנסטייבל - צפון הצ'ילטרנס ליד לונדון

 

שמש קיץ – מבט אל גבעות הצ’ילטרנס


 

קרדיט צילומים :

  • Henley-On-Thams מבט מהסירה, צילם: Peter Harris
  • שמש קיץ – מבט אל גבעות הצ’ילטרנס, צילם: Nick Page
  • תמונות שונות, צילם: הלונדוני
  • Author: הלונדונים

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *