בחזרה לסיטי ולאיסט אנד

בעוד הלונדוניות מתגברות להן על פסח בתל אביב, נאלץ הלונדוני לחזור לעבודתו בלונדון. אבל גם מה שמצטייר בהתחלה כשבוע שקט ונטול מאורעות עשוי לצבור מומנטום. ביום רביעי זה קרה ללא התראה: מעגל ברודגייט הסמוך לתחנת רחוב ליברפול, כנראה חיכה ליום שמש חמים ובפתיחה חגיגית הסיר את הלוט מעל לשלל בתי עסק “פושים” שמצאו בית חם בדמות הסיטי-בויז הצמאים לבירה קרה כשם שהם צמאים לריגושים.

ברודגייט לונדון - הסיטי

ומליברפול סטריט בהמשך הסופה”ש מצא הלונדוני גם יהדות בסמטאות הכי לא צפויות של מזרח העיר במסע ללבה של הסיטי של לונדון מהמאה ה-19.


 

ראשית דבר, מאחר שמוקד העניין מתחיל ונגמר בליברפול סטריט, ננצל הזדמנות זו כדי לציין את האנדרטה לזכר ילדי ה-Kindertransport הנמצאת מחוץ לתחנה. הקינדרטרנספורט היתה תכנית במסגרתה קלטה בריטניה 10,0000 ילדים יהודים בין 1938-1939. האנדרטה היא חלק מארבעה אנדרטות ברונזה שעיצב האמן פרנק מייסלר, שהיה בעצמו אחד מילדי ההצלה. הפסלים מוצבים בתחנת הרכבת בדנציג בפולין, שם ראה מייסלר את הוריו לאחרונה, בברלין מחוץ לתחנת פרידריכשטראסה (משם נשלחו הילדים), בהולנד בתחנת האק-ואן-הולנד ליד רוטרדאם (משם הועברו לסירות) ובתחנת ליברפול סטריט כאמור – שהיתה היעד שלהם בבריטניה.

חשוב לציין שהאנדרטה משמשת גם כ”נקודת מאסף” לשקיות של מקדונלדס, וכי רבים מבאי המקום חוטפים המבורגר מהיר כשהם יושבים על שוליה (זאת לאור העובדה שסניף המקדונלדס הממוקם מולה פתוח 24 שעות ביממה). מעטים יודעים שגם בקומה התחתונה בתוך התחנה עצמה יש פסל שני (נקי יותר) של שני ילדים נוספים. התוכלו למצוא אותו אתם בטיול הבא ללונדון?

ילדי הקינדרטרנספורט - תחנת הרכבת של ליברפול סטריט
הילדים של הקינדרטרנספורט

 

 משהו (טוב) קורה בברודגייט


שלוש דקות הליכה מתחנת ליברפול סטריט ומגיעים למעגל ברודגייט. שהיה ה-מקום להיות בו בימי רביעי-חמישי. בעוד השווקים הפיננסים נכנסו לסטגנציה, הבינו הסיטי בויז שאם אין עסקאות לעשות, כדי להעביר את ימי העסקים אפשר לתפוס ראש בשמש ולתת  כדור מרץ לעסקים המקומיים. כך מצא את עצמו מעגל ברודגייט בפתיחה חגיגית וליטרים של בירה שנמזגה לה אל מתחת לשמש הקופחת.

ברודגייט סירקל בסיטי אוף לונדון
מעגלים בשמש – סיטי בויז שותים ומשתזפים במקום לעבוד

ליברפול סטריט קצה הסיטי והתחלת שורדיץ'
מכה לתוצר הלאומי – שמש באמצע השבוע

המעגל המשמש מרכז עסקים למספר בנקים וחברות (בינהם מטה הבנק UBS באנגליה) פתח את שעריו לאחר כשנה של שיפוצים, כאשר מטרתו המוצהרת היא להפוך למוקד הקולנרי של העסקים שבסיטי. בין המקומות החדשים שנפתחו במקום:
סניף של Aubain; סניף של Comptoir Libanais – רשת אוכל לבנונית המתיימרת להיות עילית ומתוחכמת; the Botanist בסניף שני (המקורי נמצא בסלואן סקוור); Jose Pizarro – סניף שני גם כן לטאפאס הספרדי מברמונדסי; Crab Tavern – מסעדת surf n’ turf בסגנון אמריקאי-קליפורני; Franco Manca – רשת המתמחה בפיצה בסגנון נפולטאני מבצק מחמצת שאור (sourdough) שכבר כמה חבר’ה הספיקו להביא למשרד ולהרעיף תשבוחות; ו-Soryu Ramen – מאותם בעלים של יאוצ’ה והאקאסן – הפותחת סניף שני (במקור מהסוהו) למסעדת האיטריות היפניות המסורתיות.

חוץ מבתי העסק הנ”ל, היושבים להם בנחת על מעגל ברודגייט בקומה התחתונה, התמקמו להם גם מספר food trucks בקומת הקרקע (שהיא למעשה צופה אל המעגל) בינהם Street Kitchen המצויינת שמציעה אוכל גורמה לטייקאווי היישר מהמשאית.
עריכה {22.5.15} : בחוברת שחילקו בברודגייט היום הוסבר ש-Street Kitchen יקבלו פינה משלהם בעוד המשאיות מתחלפות מדי יום בנקודה שנקראת Street Dots. כך למשל הלונדוני נהנה היום מעוף+נודלס ודמפלינגס [-הלונדוני]

אוכל רחוב בסיטי של לונדון
תעמיס תעמיס – משאיות אוכל בברודגייט

ולא סיימנו בזאת! ראשית בקומת הקרקע נפתח סניף של Beany Green – קפה אוסטרלי עצמאי – שעד עתה הסתפק לו בצניעות באשנב קטן. כעת מציע ביני מבחר של מאפים וסלטים, וכן מקומות ישיבה. הבעייה היחידה של ביני (חוץ מהעובדה שהקפה באמת ובתמים חמוץ, כמו כל בתי הקפה האוסטרלים שמציפים את העיר) זה שהם מנסים בכח להיות “מאאגניבים”. המקום, שגם מציע לקחת קפה מהאשנב כמו פעם מרגיש יותר כמו מסיבת חוף במלבורן, מה שאולי מתאים ליום קיץ חם באמצע אפריל אך עשוי בהחלט להביא את הסעיף ביום חורף אומלל שכל מה שהלונדוני רוצה זה קפה ב-7 בבוקר ולשמור את הדיבורים למינימום האפשרי….

כמה שההתלהבות מעצבנת, יש הרבה נקודות לזכותם של ביני שגם דרך האשנב הם הצליחו לספק תמיד ערך מוסף ללונדוני: הקוראסונים המצויינים שמסופקים בטריות כל בוקר למקום ע”י ה-Little Bread Pedlar (שירות מאפים מאופניים כמו של נתן העיתונאי); הראפים עם אבוקדו וביצה שמציעים ארוחת בוקר בריאה בימים שאין זמן לבזבז זמן (לא בימי שני… למה ביני? למה??) ; ואפילו העובדה שכרטיסית הקפה חינם כובדה והוחזרה לבעליה (באופן לא ברור) כבר שלוש פעמים ברצף..
לקריאה נוספת על המסלול של ה-Little Bread Pedlar בבלוג the Miracle of Feeding Cities המתמקד בתעשיית המזון במספר ערים גדולות בעולם.

קפה בברודגייט
מיסטר ביני – קפה אוסטרלי מאאגניב

הסיטי של לונדון
הבננה של ביני – נסו לשבת בכיסאות חוף בדצמבר

רגע! דבר אחרון חביב: Yautcha, הדים סאם המיתולוגי, פותח את שעריו במבנה קטן בקומה של ביני, לבית דים סאם יוקרתי ומאפיית פטיסרי – סינית בקומה שמתחת.
עריכה {21.4.15} מסתמן שהמסעדה תהיה בקומה העליונה (על חורבותיו של הבר Corny & Barrow שגורש מהמקום) בצורה של מעגל המשקיף אל הרחבה והמאפייה למטה, בקומה של ביני.
 
כך או כך, נראה שיאוצ’ה שמה לה למטרה לקחת את הבכורה על אוכל סיני בסיטי מ-HKK ששלטה בשנה וחצי האחרונות בגבול שורדיץ’, ובמעגל ברודגייט יש לה סיכוי לא רע להצליח בזה.

 

ומהסיטי התוססת מפליג הלונדוני למחוזות הסיטי הישנה – איפה שהיום הסיטי מסתיימת במזרח ושורדיץ’ מתחילה לה.

סנדי’ס רואו


באופן מקרי בהחלט, כשהוא משוטט לו בסמטאות הקטנות של הסיטי הישנה, מקומות בהן עד לפני שתי מאות הייתם יכולים למצוא סטטים, ונפחים, סוחרים ורוכלים, מצא הלונדוני בית אבן ישן עם חלונות ודלת כחולים, הנושא את השלט “Sandy’s Row Synagogue”…

מחקר אינטרנטי רב (המדיום הנהדר הזה הוציא את כל הקסם של ללכת לחפש בספרייה) גילה שמדובר בבית הכנסת האשכנזי העתיק ביותר שנותר בלונדון היום, לאחר שבית הכנסת הגדול (שבאלדגייט) נחרב בהפצצות הנאציות בבליץ על לונדון ב-1941.

בית כנסת עתיק בלונדון סנדיס רואו
הדלת הכחולה – בית הכנסת סנדיס רואו בלונדון

סנדיס רואו נבנה ככנסייה ב-1766 ע”י פליטים נוצרים הוגנוטיים שברחו מצרפת, וב-1867 נקנה ושופץ ע”י אגודה יהודית בשם “חברת מנחם אבלים חסד ואמת”‏שהוקמה ע”י מהגרים יהודים כקרן לעזרה הדדית וביטוח להוצאות קבורה. חברי האגודה היו בתחתית הסולם החברתי היהודי: מהגרים ממוצא אשכנזי-הולנדי שעסקו במלאכות צווארון כחול כגון מגלגלי סיגרים, סתתי יהלומים וסוחרי ירקות ופירות‏ – אלו החליטו שהגיע הזמן שגם להם יהיה בית כנסת כהלכתו.

לאחר שמצאנו מידע רב על בית הכנסת וחלקנו אותו ברחבי הנט, אפשר כעת למצוא ערך וויקפדיה מלא בעברית על סנדיס רואו, למי שמתעניין בהיסטוריה השלמה. יחד עם זאת, מילים לחוד ומעשים לחוד – הלונדוני לא יכל להתעלם מהפנינה היהודית הנמצאת מתחת לאף ולא לתת ל-150 שנות היסטוריה לחלחל אל עצמותיו.

בשבת שחלפה, בתיאום מראש עם הרווי, נשיא בית הכנסת, צצו הלונדוני והבלונדיני לתפילת הבוקר. המקום היה מנומנם ולמעט החזן האנרגטי (שבראשו המדריך המלא לכל התפילות הנערכות בבתי הכנסת בלונדון) חששנו שאנו נהיה המתפללים היחידים. החשש התבדה ומניין בצבץ לו לאט לאט, כאשר לקראת סיום שחרית כבר ניתן היה לומר קדיש כקהיליה, ולקראת קריאת תורה היו במקום אפילו אי אלו נשים צופות מלמעלה ושתי ילדות.

בית הכנסת העתיק באנגליה
רק התיקרה משופצת – צילום מתוך בית הכנסת
בית הכנסת פרוש לו כך שהכניסה אליו היא מהקיר המערבי, שבסמטת סנדי’ס רואו, וארון הקודש מקובע באפסיס בקיר המזרחי-צפוני (הפונה לירושלים). לפני הכניסה לחלל התפילה עוברים בחדרון אדמיניסטרטיבי קטן, שם שוקדים הרווי וחבריו על שימור בית הכנסת. החלל הפנימי עצמו מרהיב, עם קשתות שנשמרו מהבנייה ההוגנוטית אך עם תיקרה חדשה ששיפוצה ב-2008 בזכות זכייה במענק של כרבע מ’ ליש”ט מהקרן לשימור מבנים היסטוריים בבריטניה.
חברי בית הכנסת היו ידידותיים מאד, ובכניסתם למקום רובם באו להכיר אותנו ולברך אותנו לשלום. זה נראה כאילו מרבית החברים עושים מאמץ די גדול כדי להגיע לתפילה בשבת (המתקיימת אחת לשבועיים כדי למנוע מצב של היעדר מניין) מתוך עניין לשמור על בית הכנסת פעיל, ואילו בימי שני-חמישי נערכת במקום תפילת מינחה (החל מ13:40) אליה מגיעים אנשים העובדים בסיטי.
לכל אורך התפילה לא יכולנו שלא לדמיין את המהגרים המסכנים על משפחותיהם ממלאים את החלל הקטן ומנסים לתת לחייהם החדשים בבריטניה משמעות – עם בית כנסת משלהם וקהילה חדשה. כיום מעטים מאד הם היהודים שחיים באיסט אנד של העיר, מעוז שהיה בו רוב יהודי אפילו עדיין בתחילת המאה העשרים.

על בית הכנסת והשינויים שנעשו בו אפשר לקרוא בבלוג המצויין Spitalfield Life. כדי לראותו באמת ולהבין קצת יותר טוב את מצבו של בית הכנסת סנדי’ס רואו – מומלץ בחום לצפות בסרט הקצרצר (והמשעשע) “The Tenth Man“.

אז שבוע שהתחיל מנומנם ועבר מחדש לישן חלף על הלונדוני בגפו. את סנדיס רואו, והסמטאות הסובבות עוד נחזור לפקוד בע”ה גם עם הלונדוניות כשלאט לאט כל איזור האיסט אנד הופך להיות אחד מהמוקדים המעניינים והמגוונים ביותר בלונדון.

***

  Beany Green
Broadgate Circle
http://daisygreenfood.com/beany-green/
Broadgate – the City of London
Liverpool street station
http://www.broadgate.co.uk/
Sandy’s Row Synagogue
4a Sandy’s Row
http://www.sandysrow.org.uk/
Sandy Row interior picture
courtesy of Richard Gallon © 2015
 

Author: הלונדונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *